БЛОКАДА М’ЯЗОВО-ШКІРНОГО НЕРВА ПІСЛЯ ПЕКТОРАЛЬНОГО БЛОКУ - РІДКІСНИЙ ПОБІЧНИЙ ЕФФЕКТ - Bitterman, Nir; Ben-Nun, Ohad; Calderon, Noam; Samri, Mostafa; Yanovsky, Boris (Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, 2022)
Пекторальні блоки стали повсякденним компонентом анестезії для косметичних та реконструктивних втручань на грудях. Блокада латерального грудного нерва покращує післяопераційну аналгезію при операціях, що вимагають введення імплантату в пахвову зону. Хоча ця регіональна анестезія забезпечує надійну аналгезію, без потенційного ризику нейроаксіальної блокади, вона не позбавлена ускладнень. Ми описуємо у статті двох пацієнтів, у яких розвинулася блокада м’язово-шкірного нерва після блокади грудного нерва. За нашими даними, цей рідкісний побічний ефект раніше не був описаний в літературі.