СУЧАСНІ ПАТОФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ - Оліферук, Ю.С.; Токар, П.Ю. (Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, 2025)
Передчасні пологи є однією з найбільших проблем сучасного акушерства, оскільки вони суттєво впливають на здоров’я як матері, так і новонародженого. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, передчасні пологи є однією з основних причин дитячої смертності у світі. Патофізіологія передчасних пологів є складним багатофакторним процесом, який включає взаємодію інфекційно-запальних реакцій, гормональних порушень, генетичних факторів та фізіологічних змін в організмі жінки. Важливим аспектом є те, що інфекції сечовивідних шляхів, урогенітальні інфекції, а також запальні процеси у матці можуть ініціювати вивільнення прозапальних медіаторів, таких як інтерлейкіни та простагландини, що активують скорочення матки та призводять до передчасних пологів.Гормональні порушення, зокрема зниження рівня прогестерону або порушення його рецепторів, є важливим чинником у розвитку цієї патології. Також роль у розвитку передчасних пологів можуть відігравати генетичні чинники, які визначають індивідуальну схильність до цієї патології. Окрім того, порушення цілісності шийки матки, зокрема її недостатність або коротка довжина, значно підвищують імовірність розвитку передчасних пологів. Соціально-екологічні чинники, такі як стрес, погане харчування та забруднення навколишнього середовища, також відіграють важливу роль у виникненні передчасних пологів. Оскільки передчасні пологи є складним і багатогранним процесом, дослідження патофізіології цієї патології має велике значення для розроблення ефективних методів діагностики, лікування та профілактики. Сьогодні значні досягнення у застосуванні прогестерону, інгібіторів простагландинів та ультразвукової діагностики дають змогу знизити ризик передчасних пологів, однак подальші дослідження залишаються важливими для вдосконалення лікувальних стратегій і зменшення рівня передчасної смертності серед новонароджених.