НАДІЙНІСТЬ ОЦІНКИ АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНОГО РИЗИКУ ЗА ASA У КЛІНІЧНІЙ ПРАКТИЦІ ЯК НЕЗАЛЕЖНОГО ПРЕДИКТОРА МЕДИЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ ТА ІНТРА-ПОСТОПЕРАТИВНОЇ СМЕРТНОСТІ - Șandru, Serghei; Arnaut, Oleg; Șișcanu, Grigore; Ambrosii, Tatiana; Plamadeala, Svetlana (Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, 2022)
Вступ. Розрахваний для конкретного пацієнта ризик за ASA не може бути прямим індикатором ризику оперативного втручання, бо (наприклад) хірургічний ризик для пацієнта високого ризику, що підлягає втручанню з приводу катаракти під місцевою анестезією, зовсім відрізняється від ризику для того самого пацієнта, котрий потребує операції на серці. Важкі захворювання серця, печінки, кишківника або нирок, хоча вони сильно впливають на фізичний стан пацієнта, не можна вважати системними захворюваннями. Локальні захворювання також можуть змінювати фізичний стан, але вони не відображені у класифікації ASA. Матеріали і методи. Дослідження проводилось на основі ретроспективного аналізу інформації з первинних джерел дослідження щодо 1799 пацієнтів, які лікувалися протягом 2008-2016 років (108 місяців) у Clinic of the Chair of anesthesiology-reanimatology no. 1 Valeriu Ghereg of the National Scientific- Practical Center of Urgent Medicine (Chisinau, Republic of Moldova). Результати. Модель має такі характеристики: Омнібусні тести модельних ко- ефіцієнтів χ² = 11,916 df = 2 p = 0,003 (результат є статистично значущим); площа R Nagelkerke = 0,063, що демонструє – хронічна дихальна недостатність та вік становлять 6,3% від варіабельності до летальності для цієї категорії пацієнтів; тест Хосмера та Лемешоу p> 0,05, тобто ці змінні представляють інтерес і можуть бути використані для побудови відповідної математичної моделі. Висновки. У Республіці Молдова рівень смертності пацієнтів, що проходять селективні втручання на стегновій кістці, у порівнянні із світовими даними: у групі ризику ASA II смертність дорівнює нулю, для групи ASA III – 3,5%. Локальне дослідження демонструє тенденцію до зменшення летальності та по- пуляція, яку оперують, молодшає.