ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ІЛІОФАСЦІАЛЬНОГО БЛОКУ В АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ГІБРИДНИХ СУДИННИХ ОПЕРАЦІЙ НА СТЕГНОВОЇ-ПІДКОЛІННОМУ СЕГМЕНТІ - Бобырь, А.Л.; Чехлов, М.В.; Рябоконь, А.М.; Столярчук, Е.А. (Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, 2022)
Хронічні облітеруючі стани артеріальної системи мають системний характер, при яких більшість хірургічних втручань мають паліативний характер. Відкрита судинна хірургія відрізняється значимою травматичністю, в той час як ендоваскулярні втручання забезпечують малоінвазивність - при наявності значного спектру ризиків та обмежень. Використання переважних особливостей обох методик під час одного втручання отримало назву гібридних операцій. На базі Центру реконструктивної та відновної медицини (Університетська клініка) ОНМедУ проведено порівняння ефективності іліофасціального блоку під УЗ навігацією (основна група) та епідуральної анестезії (контрольна група) під час анестезіологічного забезпечення гібридних операцій. За інтенсивністю больового синдрому у перші 12 годин результати достовірно не відрізнялися в обох групах; через 24 години оцінка за ВАШ у іліофасціального блоку була порівняно нижче (26±7 у спокої та 31±9 під час руху, проти 33±6 та 39±11 у основній групі, відповідно). При цьому, також, у основній групі значно скорочено час вертикалізації: 6±3 год проти 30±14 год після епідурального знеболення. Іліофасціальний блок дозволяє забезпечити високу якість знеболення при виконанні гібридних артеріальних операцій та ранню активізацію пацієнта.