КОРРЕЛЯЦІЯ ЗМІН РІВНЯ ЕСТРОГЕНУ, ПРОГЕСТЕРОНУ ТА ГЛУТАМАТУ В КРОВІ ПРИНОРМАЛЬНІ Й ВАГІТНОСТІ - Shiyntum, Honore N; Dubilet, Michael; Severynovska, Olena; Boyko, Matthew; Kuts, Ruslan; Melamed, Israel; Frank, Dmitry; Natanel, Dmitry; Zlotnik, Alexander (Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, 2022)
Наше дослідження спрямоване на визначення впливу рівнів прогестерону та естрогену під час вагітності на рівень глутамату крові. Ми відібрали 116 жінок і розділили їх на три групи в залежності від терміну гестації: група 1 – 2 жінки в першому триместрі вагітності, група 2 – жінки у другому триместрі вагітності, група 3 – жінки в третьому триместрі вагітності. Ми одноразово взяли зразки крові у жінок і визначили рівні естрогену, прогестерону, глутамат-піруват трансамінази (ГПТ), глутамат-оксалоацетат трансамінази (ГОТ) та глутамату. Аналізи показали, що вміст глутамату в другому (p <0.001) та третьому (p <0.001) триместрах значно нижче. Дослідження також показало наявність зворотньої кореляції рівня естрогену та прогестерону, та рівня глутамату крові протягом всієї вагітності (p <0.001). З іншого боку, рівні ГПТ І ГОТ не змінювалися під час вагітності, незважаючи на незначне зниження ГПТ в третьому триместрі. Зворотня кореляція була також отримана між підвищеними рівнями естрогену і прогестерону на момент кінцевих стадій вагітностей та рівнем глутамату крові жінок. Подальше зростання рівнів естрогену і прогестерону ледь впливав на рівень глутамату крові після того, як глутамат-редукуючий ефект досягав свого піку. Дані вищевикладеного дослідження демонструють вплив рівнів естрогену та прогестерону на рівень глутамату крові, механізм якого не обумовлений ГОТ/ГПТ конвертуючими механізмами.