ПЕРЕВІРКА TRISS, NTRISS ТА ASCOT У ПОПУЛЯЦІЇ З ВАЖКИМИ ТРАВМАМИ, ЩО НАДХОДЯТЬ ДО ТРАВМАТОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ МОЛДОВИ

Автор(и)

  • О. Арнаут
  • І. Грабовщий
  • Р. Балтага
  • С. Шандру

DOI:

https://doi.org/10.32782/2411-9164.20.1-4

Ключові слова:

травма, прогностична модель виживання

Анотація

Вступ. Відповідно до останніх статистичних даних із різних країн травма належить до числа провідних причин смерті зі зростаючим внеском у загальний рівень смертності. Можливість прогнозувати й передбачити ймовірні ускладнення може значно збільшити виживаність після травми. Це можливо шляхом аналізу різних клінічних параметрів пацієнтів із травмами та виявлення тих, які мають високу прогностичну силу. Результати були використані для визначення різних оцінок травматичності. На цей час існує багато шкал, розроблених з урахуванням анатомічних, фізіологічних або змішаних критеріїв. Вони були розроблені з огляду на особливості медичних систем різних країн і багато в чому відрізняються одна від одної, у тому числі й від молдавської. Отже, потрібно знайти оптимальну шкалу оцінювання для щоденного використання в різних умовах для цільової популяції поточного дослідження. Мета та завдання. Валідація та порівняльний аналіз найпоширеніших змішаних оцінок травматичності в умовах травмпункту Республіки Молдова. Методи. У поточному ретроспективному аналітичному дослідженні було проаналізовано дані 2651 пацієнта з важкою травмою, яких було послідовно госпіталізовано у травматологічний центр Молдови в період із січня 2013 р. по листопад 2018 р. Джерелом інформації слугувала електронна база даних IMU без персональної інформації. Критерії включення та виключення були дотримані. Вони були розраховані за шкалами ASCOT, TRISS і NTRISS для оцінки виживаності пацієнтів. Результати прогнозу порівнювали та статистично аналізували за допомогою логістичної регресії. Результати. Порівняння змішаних оцінок, включених у дослідження, показало, що шкала NTRISS мала максимальний коефіцієнт детермінації порівняно з TRISS і ASCOT, усі моделі мали калібрувальні індикатори, які потребують покращення, критерієм є значимість тесту. Висновок. У цій статті перевірено три загальні змішані прогностичні моделі. З них шкала NTRISS має оптимальні характеристики з точки зору детермінації / розрізнення і може бути рекомендована для щоденного використання в умовах травмпункту Республіки Молдова.

Посилання

Organization W H (2014) INJURIES VIOLENCE THE FACTS. The magnitude and causes of injuries, 20.

https://www.cdc.gov/injury/wisqars/LeadingCauses.html. Centers for Disease Control and Prevention and Control N C for I P and 2019 Ten Leading Causes of Death and Injury – PDFs|Injury Center|CDC Centers Dis. Control Prev.

Rhee P., Joseph B., Pandit V., Aziz H., Vercruysse G., Kulvatunyou N., and Friese R.S. (2014) Increasing trauma deaths in the United States Ann. Surg. 260:13–21.

Anon PxWeb – Select database.

Arnaut O., Grabovschi I. and Rojnoveanu G. (2020) Traumatic scores validation for intensive care unit population from moldavian trauma center J. Surg. [Jurnalul Chir. 16:185–94.

Ali Ali B., Lefering R., Fortun Moral M. and Belzunegui Otano T. (2017) Epidemiological comparison between the Navarra Major Trauma Registry and the German Trauma Registry (TR-DGU®) Scand. J. Trauma. Resusc. Emerg. Med. 25:1–12.

https://www.aaam.org/abbreviated-injury-scale-ais/ Association for the Advancement of Automotive Medicine 2015. The Abbreviated Injury Scale – 2015 Revision.

Arnaut O., Croitoru D., Grabovschi I. and Sandru S. (2020) Trauma scoring systems Mold. Med. J. 63:64–74

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-10

Як цитувати

Арнаут, О., Грабовщий, І., Балтага, Р., & Шандру, С. (2024). ПЕРЕВІРКА TRISS, NTRISS ТА ASCOT У ПОПУЛЯЦІЇ З ВАЖКИМИ ТРАВМАМИ, ЩО НАДХОДЯТЬ ДО ТРАВМАТОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ МОЛДОВИ. Клінічна анестезіологія, інтенсивна терапія та медицина невідкладних станів, (1), 20–31. https://doi.org/10.32782/2411-9164.20.1-4